CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

"Älgen står precis bakom oss!"

Halloj bloggen!

Oj, nu var det längesedan jag skrev här sist. Nu har jag haft ledigt i 5,5 vecka. Dessa veckor har gått så himla fort, samtidigt som det känns som att jag har haft fullt upp.

 

Sommarstället v. 24.

På söndagen vecka 23 åkte älsklingen och jag till sommarstället, där vi stannade tills på fredagen. Jesper jobbade på dagarna, så jag grejade med lite olika saker själv. Bland annat gick jag runt och klippte gräs runt stenar och förtältet till husvagnen. Under några kvällar grillade vi, vilket var väldigt gott. Vi grillar ju aldrig hemma då jag inte tycker att det luktar gott. Anledningen till det är för att grannarna grillar så mycket att det stinker i vår lägenhet varje gång, men på landet är det något annat.

 

Under den här veckan hade vi en padda i förtältet två gånger, men när jag hade fångat den och släppt ut den för andra gången så kom den inte tillbaka igen. Jag har inget emot paddor, men de är inte så trevliga att ha i förtältet där vi lagar mat och sitter och äter.

 

En av dagarna satt älsklingen inne i huset och jobbade, och jag hade precis suttit mig på en stol utanför tältet för att äta lite frukost. Då kände jag dunsar i marken, som det brukar kännas när en älg springer. Och ja, det var just var det var, en älg med två små älgkalvar. Just när jag flög ur stolen och in i tältet så öppnade Jesper ytterdörren för att säga att han såg älgarna. Det var lite läskigt då det var samma älgko som bara ett par veckor tidigare hade jagat ena grannen, men då utan kalvar, så de kalvarna var ju inte gamla när vi såg dem. Men ja, det gick bra, den sprang inte mot oss, utan åt andra hållet.

 

På torsdagskvällen kom mamma och hennes kille dit, så då åt vi lite god mat och bara tog det lugnt.

På fredagen var det dags för Jesper och mig att åka hem, men innan dess klippte jag gräset medans Jesper och mamma gick runt och pratade om lite olika lösningar med olika saker på gården, bland annat var trappan skall vara i huset. Det är ju så himla mycket olika val man måste göra när man renoverar eller bygger, så sådant pratar vi en del om.

 

Gräslöken blommade så fint den veckan, det var både mycket bin, fjärilar samt en och annan skalbagge på dem.

Vi såg några fräcka moln under veckan. Sista kvällen var det vindstilla, så sjön låg så fint.

 

 

Hemma fredag v. 24- söndag v.25

Dagen efter att vi hade kommit hem från sommarstället, på lördagen, så var älsklingen och jag på lägenhetsvisning här i Torslanda. Den var väldigt fin, och hade passat oss bra, men tyvärr var den dels för dyr, samtidigt som den låg på andra våningen med grannar under (på samma sätt som vi bor idag), vilket jag helst inte vill då jag idag stör mig en del på grannarna under med bland annat grillning och ljud. Så ja, det blev inget av det, men den är fortfarande inte såld trots att det var många på visningen. Men ja, det är väl för att den är för dyr samtidigt som det är så osäkert just nu med att köpa bostad. Men vi letar vidare.

 

På midsommar var Jesper och jag bara hemma. Vi lagade lite god mat och bara tog det lugnt, det var ju så himla varmt så man orkade ju inte göra någonting.

 

En fin bukett som vi fick av syrran och efterrätten på midsommarafton.

 

Sommarstället v. 26

På söndagen under midsommarveckan åkte jag till sommarstället. Tanken var att jag skulle tagit med mig lille Lukas i bilen, men då även syrran valde att åka upp så fick han åka med henne istället. Det gjorde egentligen ingenting då jag faktiskt tycker det är ganska skönt att åka själv nu för tiden, kanske för att jag har blivit så van vid det nu när jag har åkt till Ljungskile varje dag i ett helt år.

Men ja, under den här veckan sov jag i huset för första gången, vilket var roligt att äntligen få göra, tidigare har jag ju bara sovit i husvagnen.

 

Nu har vi även golv i vardagsrummet, så det är lite lättare att vara där nu. Så där satt vi och åt både frukost och middag ett par gånger, samt spelade kort på kvällarna, vilket var supermysigt! 

Vi fick även plockat lite kantareller, vilket var väldigt roligt, och så härligt att gå i skogen igen, oj vad jag har saknat det!

Det blev även en hel del bad i sjön då det var ganska varmt, och Lukas ville ju bara vara vid stranden hela tiden.

 

En av dagarna gick jag runt och kollade upp i taket i vardagsrummet för att se om jag kunde hitta någon mer text på brädor än det som vi har hittat tidigare. Och ja, det gjorde jag. Tyvärr har vi inte kunnat tyda texten helt, men vi kunde i alla fall utläsa "den 27/7 1912". Så vår gissning är att i alla fall rummet ovanför vardagsrummet tillkom år 1912. Förra sommaren forskade ju jag en del om gården. När vi röjde på gården så hittade ju vi massor av olika årtal, samtidigt som jag intervjuade en gammal granne från förra sommarstället som kände de som bodde på vårt nya ställe för ungefär 40 år sedan. Jag hittade även en släktforskning på nätet som jag har kollat vidare på, vilket är väldigt spännande. Vi har ju först trott att gården är från sekelskiftet 1800-1900talet, men jag har hittat information om gården som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1830-talet. Så ja, jag får se om jag kanske orkar forska vidare igen nästa sommar, då jag inte riktigt har orkat det så mycket i år.

 

Även den här gången blev vi skrämda av en älg, och här till vad rubriken handlar om. Under ett dygn kom en kompis till mamma och hälsade på, hon var även med oss mycket däruppe förra sommaren. Under den kvällen satt vi i solen på nersidan av huset där det är ganska öppet. Efter en stund tyckte jag att det blev för varmt, så jag tog min stol och började gå upp till framsidan av huset igen. När jag bara hade gått några få meter så kollade jag upp och såg då en älg som stod typ 15 meter från oss. Först stod jag bara och stirrade, och den stirrade bara på mig. När jag efter en kort stund förstod att älgen var så nära oss så sa jag bara "älgen står precis här!" Både mamma och hennes kompis flög ur sina stolar och vi började sakta gå baklänges mot huset. Vi började prata högt och tjoade en hel del för att försöka skrämma bort den, men den fortsatte bara stirra på oss. Tillslut lyckades vi skrämma iväg den, i alla fall en liten bit bort, med hjälp av en typ skrinda som vi hade vid oss. Så ja, även den gången gick det bra, men det är riktigt läskigt när älgarna har blivit såpass tama att de inte alls är rädda för oss. Efter den händelsen började jag googla på vad man kan göra för att hålla älgarna borta från gården. Jag hittade en gammalt knep med hjorthornsolja, så vi får se om vi gör något sådant. Det är ju alltid samma älgar som kommer till gården. Just den här älgen är en av kalvarna från förra året som var på gården även då, så den är ju uppvuxen med oss.

 

Vi hade, trots älgen en trevlig vecka, men det var fullt upp hela tiden eftersom lille Lukas var med hela veckan, så det blev inte så mycket annat gjort mer än typ gräsklippning (Lukas var överlycklig när han fick åka med på åkgräsklipparen) för min del. Eller jo, mamma och jag var i Töcksfors en dag och shoppade, men då hade syrran och Lukas pappa kommit tillbaka, så då var Lukas med dem istället. Då hade mamma och jag en trevlig dag med lite shopping och god mat som avslutades hemma på gården med en supergod tårta som syrran hade gjort.

 

Bild 1: Det var så himla mycket fjärilar den här veckan.

Bild 2: Älgen (fjolårskalven) ute på åkern.

Bild 3: Utsikten från sovrumsfönstret, där satt vi på gräsmattan när älgen stod precis bakom oss.

 

Hemma 3 juli- idag

Förra söndagen kom jag hem från landet igen. Bilen var då fullpackad då syrrans bil inte startade, så mamma, syrran, lille Lukas och jag fick packa in oss i min lilla bil tillsammans med tvätt och massa andra saker. Det var en aning tuff resa hem då jag fick sitta med saker i knäet när mamma körde, och tvärtom när jag körde.

 

Sedan jag kom hem har älsklingen och jag tagit det ganska lugnt här hemma. I fredags var vi dock i stan hela dagen då en kompis till Jesper var i stan. Vi hade en trevlig dag med god mat och mycket promenerande. Vi började med lunch på "Deli and coffe" på Kungsportsplatsen. Därefter gick vi i lite butiker innan vi tog en fika på "MR Cake" på Stenpiren. Därefter strosade vi bland butikerna i Haga innan vi  tog oss vidare till Berzelligatan och middag på "Pasta plus". 

Den dagen åkte vi buss in till stan, vilket jag inte har gjort sedan innan pandemin. Jag tror inte heller att jag har varit i stan sedan innan pandemin, så när vi kom hem på kvällen var jag helt slut. Men nej, jag har inte alls saknat stan de senaste åren. Det var så mycket folk, så mycket ljud och jag kände mig så instägd där. Så ja, nu dröjer det nog ett bra tag till innan jag åker till stan igen, jag håller mig till Backaplan eller möjligtvis Frölunda torg.

 

Förra året när jag hade varit på landet mycket under sommaren så hade jag en sådan enorm stark känsla av att jag bara ville tillbaka, jag ville inte alls vara hemma i stan, i en lägenhet. Jag älskar ju naturen och vill vara ännu närmare den än vad vi är här hemma. Så ja, den känslan finns även nu, jag vill bara tillbaka till landet, jag vill flytta längre bort från stan, bort från allt oljud. Men ja, det är en dröm jag har, så får vi se om vi lyckas lösa det någon gång. Jag tänker även att det blir ännu lättare för Jesper och mig att vara på sommarstället när fler sovrum blir färdiga, men det dröjer ytterligare några år.

 

Oj, detta blev visst ett långt inlägg som tog två timmar att skriva. Men ja, så blir det ibland när jag inte har skrivit på länge.

 

Nu är det dags att gå och fixa lunch!

Hoppas att ni också har haft en bra sommar hittills.

//CarroEllen