CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

February 2023

Saftig banankaka med choklad

Tidigare i veckan hade vi några bananer här hemma som vi behövde göra något med. Jag kom då på att jag hade sett ett recept på banankaka som jag länge har velat göra. Sagt och gjort så bakade vi en god banankaka med choklad. Receptet kommer här:

 

Ingredienser:

125 g mjukt, rumstempererat smör

2,5 dl strösocker

2 stora ägg

4 mogna bananer

1 msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g mörk choklad (grovt hackad eller chokladknappar)

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj din brödform (använd en brödform som rymmer minst 1 L) generöst med smör.

 

Vispa ihop smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.

 

Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Ha ner bananmoset i bunken med smörvispet och rör försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Ha sedan i vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.

Ha till sist i chokladen och vänd försiktigt ner den med en slickepott så att den fördelar sig jämn i smeten.

Häll upp smeten i den smorda brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.

Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den ur formen. Servera direkt eller förvara den tätt inplastad eller i lufttät burk i rumstemperatur.

 

Tips:

Servera kakan ljummen med glass till.

 

Lycka till!

 

//CarroEllen

 

 

Vilken vecka, vilken succé!

Halloj bloggen!

 

Då har ännu en vecka gått. Den här veckan har det ju varit sportlov, men tillsammans med två arbetskamrater har vi haft den skolans första lovskola någonsin. Vi var ganska stressade och oroliga veckan innan då vi knappt hade någon tid alls till att planera detta. Men oj vad bra det blev. Både vi och eleverna var supernöjda. Även lärare och vårdnadshavare har hört av sig och varit nöjda. Det skall bli intressant när alla är tillbaka på skolan imorgon och se om vi hör något mer då. Tack Kristin och Emma för en riktigt lyckad vecka!

Nu är vi i full gång med att planera lovskolan inför påsklovet. Den här gången skall vi vara ute i god tid för att slippa behöva stressa in i det sista. Jag längtar redan till påsklovet!

 

I fredags hade jag en arbetsdag här hemma. Jag satt och förberedde lite olika saker inför påsklovet. Det var väldigt härligt att få en lugn planeringsdag hemma. Hoppas på fler sådana framöver. 

Jesper och jag var också iväg och storhandlade under dagen. Under eftermiddagen tog jag det bara lugnt i soffan framför tv:n, har för mig att jag sov middag också, så skönt! 

 

Igår var Jesper och jag ute hos hans föräldrar för att fira en födelsedag. Det blev en trevlig och härlig dag med god mat och mycket prat.

 

I flera års tid har jag tänkt kontakta en gammal lärare till mig som jag hade i femman och sexan, och som sedan följde med som speciallärare till högstadiet. Men av någon anledning så har aldrig det blivit av att kontakta henne, förrän i förra veckan. Jag valde då att skriva ett brev till henne, och igår låg det ett handskrivet brev i brevlådan här hemma, hon hade svarat! Det var riktigt roligt att läsa det brevet. Hon skrev bland annat hon tänker på mig varje gång hon löser ett sudoku. Tydligen var det jag som lärde henne det, vilket jag tyvärr inte minns alls. Så ja, idag har jag suttit och skrivit ett nytt handskrivet brev till henne. Det är så mysigt att sitta och skriva brev för hand! Malin och jag blev dessutom bjudna hem till henne på en fika någon gång i vår när det är fint väder. Det skall bli supertrevligt att träffa den läraren igen. Det är nog 17 år sedan vi träffade henne sist. Det var faktiskt den läraren som gjorde att Malin och jag träffades, så roligt!

 

Annars idag har Jesper och jag haft en lugn dag här hemma, vilket har varit behövligt. De senaste helgerna har vi varit iväg på något varje helg, så nästa helg hoppas vi att det blir en hemmahelg med att fixa lite olika saker här hemma.

 

Imorgon är det dags för jobb igen. Det skall bli roligt att träffa klassen igen, men av erfarenhet vet jag att första veckan efter ett lov ofta är en aning stökig, men det är bara att bita ihop och göra det bästa av det. 

 

Hoppas att ni också har haft en bra vecka.

//CarroEllen

 

Söndag 12/2

Godkväll bloggen!

 

Då har ännu en vecka gått. Den här veckan har jag haft fullt upp på jobbet. Veckan som kommer skall nämligen jag och två andra kollegor hålla i lovskolan. Det blir första gången som denna skola anordnar det, så det är extra roligt och spännande att jag får vara med och bygga upp det. Så ja, den här veckan har jag och en av de andra  fått försöka planera så gott som vi har kunnat, då vi egentligen inte har fått någon tid till det alls. Informationen gick även ut väldigt sent till både lärare och vårdnadshavare, de fick tre dagar på sig att anmäla sina barn, så allt har blivit ganska stressigt denna gång. Nästa gång tänker vi att anmälan skall vara öppen i tre veckor, och att vi har två veckor på oss att planera lite mer. Eller ja, det är en önskan i alla fall.

 

Den här helgen har varit väldigt härlig. Igår åkte Jesper och jag in till stan då jag skulle klippa mig. När jag var klar hos frisören mötte upp Jesper. Vi gick en sväng till Panduro, där Jesper köpte lite garn till en grej som han har tänkt virka. Efter det gick vi och åt lunch på Roberts coffee. De har verkligen supergoda saker, och vad jag har förstått det som så gör de allt på plats. Så ja, jag åt en grillad foccacia med kyckling, supergod! De har även egengjord glass som jag har ätit där tidigare, dock inte igår, men den är verkligen supergod också. 

Väl hemma i Torslanda igen åkte vi och storhandlade innan vi åkte hem och sov middag och bara tog det lugnt.

 

Idag har vi haft en superhärlig hemmadag. Jag gick upp vid 8-tiden imorse. Då började jag småstäda lite innan jag satte mig framför tv:n och åt lite frukost fram till kl 11, så härligt med en riktigt lugn morgon. Efter det satte jag mig och stickade lite. Jag blev så sugen på att börja sticka igen när Jesper satt och virkade. När jag var liten pysslade jag mycket med garn. Jag både virkade, stickade och påtade (fingervirkade). När jag bodde på Hälsö minns jag att jag virkade små väskor till Barbiedockorna samt påtade dukar. När det gäller både virkningen och stickningen så har jag tyvärr aldrig lärt mig att läsa mönster (så hur jag gjorde väskorna till dockorna har jag ingen aning om), så jag har aldrig stickat något speciellt. Jag tycker bara det är trevligt att sitta och sticka. Men när jag började få problem med händerna för några år sedan fick jag lägga allt det på hyllan. Så idag var första gången på flera år som jag testade att sticka lite lätt igen, men tyvärr tyckte inte mina handleder om det..

Under eftermiddagen har vi städat och tvättat lite här hemma, annars bara mest tagit det lugnt. Så ja, vi har haft en riktigt härlig helg.

 

Nu är det snart dags att börja med maten. Ikväll blir det lax i parmesansås, mums!

Imorgon är det då första dagen på lovskolan, vilket skall bli superroligt och spännande.

 

Hoppas att ni också har haft en bra helg.

//CarroEllen

Söndag 5/2 och ännu en lägenhetsvisning

Godkväll bloggen!

 

Då har ännu en vecka gått. Den här veckan har jag haft fullt upp på jobbet, samtidigt som det har varit ganska rörigt. I torsdags skulle jag varit med på ett möte tillsammans med flera andra lärare, men det blev inställt. Istället fick då hon som är mentor till klassen som jag är med och jag tid till att sitta med mitt schema. Så äntligen har jag ett lite bättre schema.

 

I fredags när jag kom hem var jag helt slut efter veckan, så när jag var hemma strax efter kl 14 satte jag mig i soffan framför tv:n och somnade. Det är så skönt att sova lite middag.

 

Igår var det dags för lägenhetsvisning. Det hade ju snöat massor tidigare i veckan, så innan Jesper och jag kom iväg fick vi ägna 20 minuter åt att skrapa och skotta fram bilen innan vi kom iväg. Men ja, kl. 11 plockade vi upp mamma som ville med på visningen. Då vi var lite tidiga till visningen så passade vi på att kolla in de lokala butikerna i det lilla samhället. Vi var inne i en liten men mysig butik som var både present- och godisbutik. Vi kollade även in en liten thai- och sushirestaurang som vi tänkte äta lunch på efter visningen.

Lägenheten var fin, men vi kände att den inte direkt passade oss av flera olika anledningar. Då var den lägenheten som vi var och kollade på för några veckor sedan i samma område mycket bättre. Men ja, det är ändå roligt att gå på visningar, vi kommer ju alltmer på vad det faktiskt är vad vi vill ha.

Efter visningen gick vi till thai- och sushirestaurangen och åt lunch. Det var verkligen supegod mat där.

När vi väl hade släppt av mamma hos sig så åkte vi till Maxi och storhandlade. Resten av eftermiddagen tog vi det bara lugnt hemma.

 

Idag har vi haft en fixardag här hemma, men dagen gick alldeles för fort, så vi hann inte med allt som vi hade tänkt göra. Sladden till den nya kökslampan är fortfarande inte uppsatt i taket, får försöka ta det någon dag..

 

Imorgon är det ny vecka igen, och på tisdag skall vi på utflykt med klassen. Det skall bli roligt, men jag lär vara helt slut när jag kommer hem under eftermiddagen.

 

Hoppas att ni också har haft en bra helg.

//CarroEllen