CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

April 2022

Slut på praktik och trasig frys

Halloj bloggen!

 

Sitter nu hemma och bara tar det lugnt. De senaste veckorna har jag ju varit på praktik, vilket har varit superoligt och lärorikt. Det jobbiga har varit att vi samtidigt har haft två små skoluppgifter att göra plus det stora fördjupningsarbetet. Just fördjupningsarbetet har jag suttit en hel del med, även under påsklovet då detta har stressat mig en del, så i mitten av den här veckan märkte jag att det är lite för mycket just nu i mitt huvud. Så de senaste dagarna har jag varit ovanligt trött samtidigt som jag har varit lite småyr på precis samma sätt som jag var för några år sedan, och då berodde det på stress. Så ja, just nu tar jag en dag i taget, så hoppas jag att jag klarar av att köra till skolan de sista fyra veckorna. Ja det är helt galet att det bara är fyra veckor kvar i skolan, så underbart!

 

Eftersom det var ett tag sedan jag skrev här sist så får jag spola tillbaka tiden lite och berätta om påsken. På skärtorsdagen åkte Jesper och jag in till stan för att hämta en katt som vi skulle passa hela påskhelgen. Den här katten var ganska skygg de två första dagarna, den gömde sig för minsta lilla ljud, men ju mer tiden gick, desto lugnare blev den. Den följde mig var jag än gick i lägenheten, men var mer avvaktande mot Jepser. Under första natten väckte den mig halv tre på natten med sitt jamande och höll mig vaken i två timmar, men de andra nätterna gick bättre.

På påskafton kom Malin hit och stannade till måndagen. Så på påskafton lagade vi påskmat som vi åt i flera dagar. Så ja, vi hade en trevlig och mysig helg med massor av kattgos och härliga promenader i det fantastiska vädret.

 

Första bilden: Lille Zorro öppnade gång på gång den gamla kylen (vi stängde den inte helt då vi hade grönsaker i den) och hoppade in och satte sig i kylen.

Andra bilden: Sista dagen hade han vant sig mer vid att vara här så då lade han sig för första gången i min säng.

 

 

Igår gjorde jag min sista praktikdag, så på måndag är det dags att åka till skolan igen. Det skall bli trevligt att träffa alla klasskamrater igen, men jag har ingen lust alls att plugga mer nu, nu vill jag bara ha lov, och få ett jobb till hösten! 

Men ja, den här praktiken har varit lite annorlunda om man jämför med den i höstas. Där jag har varit nu har det varit mer struktur vilket har varit väldigt härligt. Samtidigt har jag fått göra så mycket mer på denna praktiken än på förra, vilket har varit väldigt roligt och lärorikt. Jag har även sett ett större behov av en lassare (lärarassistent) på den här skolan än på förra. Jag känner också att jag har fått lära känna i alla fall den ena klassen (har varit i två) bättre vilket också har gjort det roligare. Så igår när det var min sista dag så var det en ganska deppig klass när de fick veta att det var min sista dag.

Under sista lektionen igår hade jag pratat med min handledare om att ha en liten avslutning med klassen, så det hade jag. Jag bjöd då på popcorn och frågade klassen om de var intresserade att höra på en av mina spökhistorier, vilket de var. Så den sista lektionen åt de popcorn samtidigt som jag läste min spökhistoria högt för dem, vilket var väldigt uppskattat. När jag hade läst klart och min handledare tog över lektionen så sa hon att de kommer sakna mig mycket, samtidigt som hon förklarade för klassen att hon har pratat med sin chef om att anställa mig till hösten då både hon och klassen var väldigt tydliga med att de vill att jag skall komma tillbaka, hela klassen började då banka i borden och säga mitt namn. Så ja, vi får se om det blir något jobb där, jag har även skickat in mitt CV till rektorn på den skolan, samtidigt som min handledare har pratat med rektorn flera gånger om en önskan att anställa mig till hösten, så jag håller tummarna nu! Det är också en sådan sak som stressar mig ganska mycket nu, jobb. När jag slutar skolan den 3 juni så har jag ju inget jobb att gå tillbaka till som de flesta andra i klassen har, så jag hoppas verkligen att jag snart får svar om hösten. Så länge jag vet att jag har ett jobb till hösten så kan jag slappna av, så blir det nog till att vara på landet en hel del i sommar också.

 

Så ja, när det gäller jobbsökandet nu då så har jag skickat in två spontanansökningar till två olika skolor, de två som jag har haft praktik på. Jag skall även skicka in till en annan skola också, så hoppas jag verkligen att det löser sig snart så mitt huvud kan slappna av lite igen.

 

Nu till något helt annat. Som ni säkert minns så skrev jag i mitt förra inlägg här om att vår kyl hade gått sönder. Under påsklovet fick vi äntligen både ny kyl och frys då båda två nästan var 20 år gamla. En vecka efter att de var installerade, i tisdags, så vaknade jag på morgonen av att den nya frysen varnade för hög temperatur. Jag valde då att starta om den i hopp om att den skulle gå igång igen. När jag kom hem under eftermiddagen hade frysen bara blivit varmare, så under kvällen fick vi stuva om igen. Som tur var så hade inte fastighetsskötaren hämtat lånekylen/frysen (en kyl med ett litet frysfack i) än, så den fick vi starta igen och lägga ner kött och glass i den frysen. Vi valde också att dra ner den nya kylen till kallaste då den håller ungefär nollgradigt, så vi lade in vissa saker där också, samtidigt som vi fick ställa ner mjölk och sådant som lätt fryser till kylen i hallen. Så ja, nu är det en del springande i trappan igen... I torsdags kväll kom en reparatör för frysen som snabbt kunde konstatera att det var en läcka i frysen. Så ja, nu får vi vänta ytterligare en vecka på ny frys också, så segt..... Så ja, nu har vi ju fått slänga ytterligare mat, samtidigt som jag har ätit köttfärssås hela veckan. I söndags, två dagar innan frysen gick sönder så gjorde jag nämligen ett storkok med köttfärssås och slängde in matlådor i frysen... Så ja, även detta är en grej som stressar mig ganska mycket nu, men det är väl som vanligt, allt händer på samma gång...

 

I tisdags bestämde jag mig för att odla lite olika grönsaker. Egentligen hade jag inte ens tänkt att göra det i år då jag troligtvis kommer vara mycket på landet i sommar, men med tanke på hur dyrt saker och ting är nu så valde jag att göra det ändå. Det blev tomater, gurka, dill, ruccola och jordgubbar. Tomater brukar jag ju så i vanliga fall. Då skivar jag bara en tomat och planterar. I år testade jag även samma sak med gurka, så vi får se om det fungerar. När det gäller de andra sakerna, dill, ruccola och jordgubbar så hade jag frön sedan tidigare som jag sådde.

 

Idag blir det till att ta en härlig promenad med älsklingen. Vi pratade också om att ta med oss lunch ut, så mysigt!

 

Ha en fortsatt bra helg alla bloggläsare!

//CarroEllen

Trasig kyl och aprilskämt

God morgon bloggen!

 

Då har ännu en vecka gått av praktiken. Det är roligt och så härligt att slippa behöva åka den långa vägen till skolan. Det känns ganska galet att säga att det bara är 4,5 vecka kvar när vi kommer tillbaka från praktiken.

 

Den här veckan har det hänt lite andra roliga saker på praktiken. I tisdags skulle det installeras ny teknik i två av klassrummen. Då cyklade vi iväg med de två klasserna och spelade Padel, vilket var väldigt uppskattat. Jag följde däremot bara med och gick runt och kollade så alla elever höll sams. När jag gick runt och kollade så kände jag verkligen att jag saknade badmintonen. Ja, det är ju några år sedan som jag spelade badminton nu, och jag fick ju dels sluta för skadorna i händer och fötter, dels för det inte var några tjejer kvar i den gruppen. Det hade varit roligt att spela igen, men jag är inte helt säker på att varken mina händer eller fötter hade fixat det. Men ja, kanske på gräsmattan på landet i sommar.

 

i torsdags när jag skulle fixa frukost här hemma så märkte jag att kylen inte var kall. Efter att ha mätt den så visade det sig att den var 15 grader. Jag fick då packa ner det mest känsliga i kylväska och sedan starta om den. Jesper arbetade hemifrån den dagen, så han fick hålla koll på den. Som tur var så gick den igång igen efter omstarten, men i fredags morse var den 15 grader igen. Då var det bara till att packa ner i kylväska igen, och denna gång göra en felanmälan till Bostadsbolaget.

Under förmiddagen kom fastighetsvärden med en liten reservkyl som nu står i hallen, en trappa ner, så det blir en del springande. Det jobbiga är att kylen är såpass liten att vi inte får plats med allt som vi hade i vår gamla kyl, men jag hoppas att det klarar sig ändå. Sedan har vi ställt en kylväska på balkongen med grönsaker och vatten som inte får plats i kylen. Så ja, om 1-2 veckor kommer vi att få både en ny kyl och frys då båda nästan är 20 år gamla så är det lika bra att byta ut båda två. Men ja, så skönt ändå att de hade en reservkyl även om den är väldigt liten, så nu blir det inga storhandlingar förrän vi får både ny kyl och frys.

 

I fredags var det ju första april, en stor och rolig dag i skolan. Min handledare hade förklarat för mig att jag skulle vara väldigt skeptisk till allt som eleverna säger just den dagen, då det är mycket aprilskämt. Men ja, redan under förmiddagen blev vi lurade i klassrummet. En elev hade med hjälp av en annan lärare ställt fram klockan i klassrummet 10 min, så klassen fick rast tidigare än vad de skulle fått egentligen. Däremot var det inte vi som upptäckte det, utan det var en annan elev som konstaterade att klockan på väggen och klockan på tv:n gick olika. I samma veva kom den eleven som hade ställt om klockan in för att se vår reaktion. Efter det var det svårt att få eleverna lugna igen, alla var trötta och uppe i varv, så lektionen före lunch slutade de lite tidigare, men läraren försökte då lura klassen med att det inte alls var lasange i bamba den dagen, utan det var pizza. Den reaktionen och ljudvolymen som blev i klassrummet då fick mig att flyga i taket då jag inte alls var beredd på det. Men ja, det var inte så många elever som gick på det.

 

Under lunchrasten satt jag i arbetsrummet och pratade med en annan lärare när min handledare kom in och berättade om vad som just hade hänt i bamba. En hel klass hade kommit med varsin våtservett i handen och börjat torka av sin tallrik innan de tog mat. Då hade bambapersonalen kommit fram och frågat vad de gjorde, tallrikarna var ju rena. Då var det en lärare som hade lyckats lura hela sin klass om att vattnet i Torslanda var förorenat så alla var tvugna att torka av sin tallrik med en våtservett innan de tog mat.

 

I torsdags hade eleverna mattetest, vilket de visste sedan tidigare. I början av veckan kom en lärare på att vi kunde ta samma test, men göra om frågorna så de inte gick att svara på, och ha det som ett aprilskämt. Så ja, i mitten av veckan förklarade vi för eleverna att vi hade märkt att testet blev ganska stort så de skulle få göra del 1 under torsdagen och del 2 under sista lektionen på fredagen.

Under den korta rasten före testet så var jag kvar i klassrummet och min handledare gick ut med eleverna och tog lite luft, men hon bar hela tiden med sig testet så att ingen av eleverna skulle se det i förväg. När jag var kvar i klassrummet kom en elev in som ville lura läraren mer. Eleven gömde då lärarens väska, men förklarade för mig att om inte läraren märkte det innan de hade slutat så fick jag säga det till läraren, vilket jag fick göra när klassen hade slutat.

Men ja, det var dags för mattetest del 2. Läraren bytte platser på eleverna så de inte skulle sitta bredvid varandra. Hon förklarade även hur testet skulle gå till, att de skulle få ett papper att skriva svaren på och ett papper med frågorna. Vi började dela ut de rutiga papprena och därefter pappret med frågorna som vi lade upp och ner på borden. När alla hade fått två papper var så fick eleverna vända på frågepappret. Jag bet mig då ordentligt i läppen för att inte börja skratta, samtidigt som jag lade undan de rutiga papprena som blev över. När jag gjorde det så såg jag i ögonvrån hur elev efter elev räckte upp handen, samtidigt som läraren sa "läs uppgiften noga". Efter bara några få sekunder började eleverna prata med varandra och flera sa att det var ett aprilskämt. Då kunde varken läraren eller jag hålla oss för skratt, och det blev ganska stökigt i klassrummet, men vi lyckades lura dem.

Så ja, fredagen blev en händelserik dag med mycket aprilskämt.

 

Igår grejade vi lite här hemma. Jag satte mig även och skrev om mitt CV och personliga brev. Ja nu är det ju snart dags att börja leta jobb. Nu när jag har pluggat i tre år så känner jag faktiskt att det räcker för nu, nu vill jag börja jobba igen.

 

För att sammanfatta den här veckan så har den varit händelserik, trevlig och rolig. Det är ganska stor skillnad om man jämför skolan som jag hade praktik på i höstas och den jag är på nu, men det är ju bra att se hur olika skolor fungerar.

 

Ne, nu är det dags att fixa lite frukost. Idag skall Malin, Jesper och jag en sväng till Bäckebol då vi har lite saker vi behöver köpa.

 

Ha en fortsatt bra söndag alla bloggläsare!

//CarroEllen