CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

November 2019

Lördag 30/11

God morgon bloggen!

 

Ja då har snart hela november gått, vart tar tiden vägen?

Efter höstlovet drog skolan igång mer med olika uppgifter, innan dess hade vi ju ett projekt (hållbart samhälle) som sträckte sig över många ämnen vilket gjorde att det kändes som att vi aldrig kom igång ordenligt. Efter lovet har vi haft några stycken inlämningar, men det mesta har vi gjort i skolan, det har varit om man inte har hunnit klart i skolan som man har fått göra det hemma. Tyvärr så har jag fått sitta med lite arbeten hemma eftersom att klassen är ganska stökig eller hur man kan säga. Flera har svårt att vara tysta, sitter mycket med telefonen och inte lyssnar på vad lärarna säger, så de för upprepa sig flera gånger, så himla tröttsamt för oss som faktiskt vill detta. Vi har några stycken i klassen som är väldigt tydliga med att de egentligen inte vill gå i skolan, men som av olika anledningar gör det ändå. Bortsett från att folk sitter med telefonerna eller pratar, så finns det några i klassen som väldigt tydligt visar att de inte vill vara där på ett sätt till, de sitter och sover på lektionerna. Detta påverkar ju såklart oss som faktiskt vill gå där, och som har insett att vi måste det. Så ja, det är inte så superbra stämning i klassen. Men vi är ett antal personer som hänger ihop och som faktiskt vill detta och som försöker hjälpa varandra på olika sätt, så det är ändå väldigt härligt.

Men vad har egentligen hänt med skolan? När jag gick i skolan så fick man absolut inte göra något sådant alls, man var tvungen att sitta och lyssna på läraren. På den tiden vågade lärarna säga till, men det gör de inte idag, och om de gör det så lyssnar folk inte på dem, vad har hänt där egentligen? Man visar ingen respekt för lärarna längre...

 

Nu till något helt annat. I söndags var jag med mamma, syrran och lille Lukas på julmarknad på Sankt jörgen. Det var mysigt, och det blev extra mysigt när de hade små eldkorgar som brann lite varstanns. Det luktade också gran vilket gjorde det ännu bättre.

Det är så roligt att följa Lukas nu också när han börjar bli lite större. I helgen började han att slänga sig om halsen på oss vilket var väldigt roligt. Tyvärr har jag inte fått träffat de den här veckan, men hoppas på nästa vecka.

 

Den här veckan har gått väldigt fort. Jag har suttit och räknat matte hemma en kväll. Det är så bra att jag har älsklingen här hemma som är så duktig på matte, så han sitter och hjälper mig.

 

I onsdags när jag tog bussen hem från skolan så började ett äldre par prata med mig. De undrade först bara vad skolan hette där. Sedan började de prata om att de hoppades att en gammal buss från Saltholmen till Frölunda skulle komma tillbaka. Den bussen har ju jag hört talats om eftersom att Jesper har pratat om den tidigare. Det visade sig sedan att mannen där var från Rörö från början, och att han hade många syskon som bor/bodde kvar på de olika öarna där. Han hade bla. någon syster som hade bott i Hälsö, därifrån som jag är, men att de själva nu bodde i södra skärgården. Världen är bra liten ibland.

 

I torsdags började jag inte förrän 12:45, så under förmiddagen var jag ute och körde några timmar. Jag tog bussen ner till Varholmen där Thomas (pappa) plockade upp mig. Redan när jag övningskörde så pratade jag om att jag ville testa och köra på färjan någon gång, men det fick jag aldrig gjort, så det gjorde vi i torsdags. Vi körde ut till öarna vilket gick bra. Sedan körde vi runt lite därute. Det kändes ganska konstigt att köra runt där, gamla vägar som jag åkt så många gånger, fast det var så längesen. Det var också en månad sedan som jag körde bil sist, men det kände jag inte av, kanske för att det var samma bil som jag körde då också.

Efter att ha kört runt därute så tog vi färjan tillbaka till Varholmen, och åkte till en restaurang nere i Arendal för att äta lunch. Jag åt pasta med paprikasås och bacon, supergott.

Efter det körde jag till skolan. Det var väldigt härligt att åka bil till skolan. Det är egentligen inga problem att åka buss till skolan, det är värre att åka hem på eftermiddagen. Alla dagar utom fredagar åker jag ö-snabben från skolan till Järnvågen. problemet med den bussen är bara att det är så himla mycket folk som åker med den från skolan, så flera dagar i veckan får inte ens alla plats, vi fyller ca 1,5 buss, och man vet aldrig om det kommer en extrabuss eller inte, vilket det bara gör ibland. Den bussen har dessutom kommit från Saltholmen så det sitter ju redan folk på den innan vi går på. Så varje gång man skall gå på bussen så är det typ krig om att komma på, så det är väldigt jobbigt. Under morgonen är det betydligt lugnare. Jag åker med en buss tidigare än de flesta andra från skolan, så jag åker med de som jobbar, så den bussen brukar inte vara så full i alla fall, det är vissa gånger som jag får stå upp, men den är ändå inte så full som på eftermiddagen. Det sega är att jag är på skolan 35 min innan vi börjar.

 

I veckan läste jag om hur få soltimmar det hade varit i Göteborg under november. Det hade varit ca 12 timmar har jag för mig, och i vanliga fall brukar det vara runt 50, så det kanske inte är så konstigt att man har varit extra trött just denna november. Så igår var det helt underbart när solen tittade fram för första gången ordentligt på över en månad. Det var typ klarblå himmel och det var så typ hela dagen, så härligt. Och när det blir sådant väder under hösten och vintern så blir det ju oftast väldigt kallt på natten. Imorse när jag vaknade så var det 7 minusgrader ute, men det var väldigt fint med all frost på taken. Så mysigt.

 

Idag blir det till att städa och greja lite här hemma, börja julpynta lite, och imorgon skall jag baka mjuk pepparkaka.

 

Ha en fortsatt bra dag alla bloggläsare! =)

 

//Carroellen

 

Lördag 23/11

Halloj bloggen!

 

Då var jag äntligen tillbaka här igen. De två senaste veckorna har varit ganska jobbiga av olika anledningar, men nu är jag igång här igen.

 

Söndagen för två veckor sedan, när jag hade tänkt sätta mig och skriva här så hände det lite saker, bla när jag började städa i vardagsrummet så upptäckte jag att vi hade ovanligt mycket spindlar där. Det var sådana pyttesmå spindlar som var på olika ställen i hela vardagsrummet. Gissa om jag fick panik.. Jag gick runt med dammsugaren en bra stund. Den dagen tog jag typ 30 spindlar, ja 30 st, förstår verkligen inte hur det har kunnat vara så många. Sedan dess har dammsugaren stått framme och jag har tagit ytterligare minst ett par spindlar till Varje dag, och idag har ja tagit ytterligare 5-10 st, helt sjukt. Så igår var första gången på två veckor som jag satt i soffan i vardagsrummet, har inte vågat det innan eftersom att de spindlarna verkligen har varit överallt i hela vardagsrummet.

 

Jag går ju en fotokurs i skolan, men den läraren är verkligen expert på att bara sitta och prata i 80 min, rast i 10 min och sedan prata i 80 min till, och vi sitter bara och lyssnar, skittråkigt. Så nu är det flera stycken som har slutat där, men nu har läraren sagt att vi skall börja med lite mer praktiska uppgifter, så det hoppas jag verkligen.

Förra veckan var vi ute i regnet och tog porträttfoton på varandra. Det var roligt och första gången som läraren faktiskt hjälpte oss också med hur vi skulle tänka samtidigt som vi höll på att fota. Men på tisdag skall vi sitta i klassrummet hela tiden igen, och då skall vi sitta med photoshop. Det är väl egentligen ganska roligt tycker jag, men det finns ett problem. Vi sitter på Windows-datorer med photoshop elements. Läraren har kopplat upp sin dator till projektorn för att visa oss hur vi skall göra, det är bara det att han sitter på en Mac-dator med en annan version av photoshop, så vi får sitta och leta efter vad han vill att vi skall göra, och när vi väl har hittat rätt så har han hunnit så långt före oss att han har tappat oss för längesen. Förra veckan försökte han koppla in en windows-dator till projektorn, men det lyckades han inte med tyvärr, så det är verkligen skitsvårt. Så vi har en version av photoshop på skoldatorerna, läraren sitter på en, och jag har en helt annan version här hemma, så rörigt! Men han menar på att de typ är samma, men det är de inte, inte för oss i alla fall som skall lära oss det... Detta påpekade jag i veckan, men fick bara som svar att de egentligen är samma... En person ur gruppen har pratat med rektorn om detta, men hon tycker att vi skall prata med läraren själva, så vi får väl se.

 

I onsdags hade vi en riktigt seg dag i skolan. Vi hade engelska på morgonen som var slut 10:05. Kl 11 började matten, men då behövde vi äta tidig lunch. Vi skulle nämligen iväg på bio hela klassen, och det tar typ 1h att åka från skolan. Så vi slutade 10:05 och bion började inte förrän kl 13, så segt. Filmen som vi såg hade inte direkt någon handling, utan man fick bara följa en liten historia om två tjejer typ, ganska seg. Efter det skulle jag träffa Malin på hennes jobb, och under kvällen var vi och åt middag på Pinchos. Det var supermysigt och trevligt, tack!

 

Igår var älsklingen iväg på julbord men jag hade en trevlig eftermiddag och kväll med syrran och Lukas. De kom hit under eftermiddagen så vi åt middag och gick senare upp till en kompis till mamma som vi har känt hela våra liv som bor i samma område som mig. Hon passade två hundar då, så det blev lite hundmys också. Jag saknar verkligen att ha hund, eller vår lånehund som vi hade för några år sedan, det var hon som hade Rico för er som minns honom, en liten vovve som vi passade en hel del. Tack för en trevlig och mysig kväll!

 

Imorgon tror jag att jag skall med mamma och syrran på julmarknad, så det skall bli mysigt.

 

Här kommer en bild från fotokursen förra veckan:

 

 

 

//CarroEllen

 

 

 

 

 

Stora köttbullar i svampsås

Här kommer ett recept på en maträtt som Jesper och jag gjorde för ett tagsen som var supergod.

 

4 port.

 

500 g nötfärs eller viltfärs

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 grovriven gul lök

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 tsk krossade enbär (vi uteslöt det)

1 tsk torkad timjan

2 msk smör

 

Svampsås:

250 g kantareller

1 finhackad gul lök

1 msk smör

1 msk vetemjöl

4 dl vatten

3 dl grädde

1 ½ msk konc svampfond

Salt och svartpeppar

 

Köttbullarna:

Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min.

Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.

 

Såsen:

Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull.

Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min.

Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6-8 min.

Smaka av såsen med salt och peppar.

Servera med potatis eller ris och lingon.

 

Lycka till!

//CarroEllen

 

 

 

Fredag 1/11

Halloj bloggen!

 

Ja då var det bara några få dagar kvar av lovet.

I onsdags träffade jag en klasskamrat på Backaplan för att äta frukost och prata lite om ett par uppgifter som vi hade över lovet. Det var supertrevligt och mysigt, nog första gången som jag var ute och åt frukost så, har ju alltid stått bakom kassan istället. Vi satte oss på Espressohouse som ligger mittemot Subway där jag jobbade. Jag åt en grillad Foccaica som var supergod. Det kändes ganska konstigt att sitta där eftersom att jag såg en gammal arbetskamrat som sprang runt i restaurangen på Subway, och så hörde vi varje gång ugnen pep därifrån, och då såg jag framför mig hur en person skyndade sig att stänga av den.

Vi fick i alla fall en trevlig och mysig frukost med massor av prat om allt och inget.

 

Igår hade älsklingen och jag en härlig dag här hemma, han har tagit ledigt dessa två dagarna. Jag var ute och körde bil en stund med Thomas (pappa) och jag kände mig faktiskt lite ringrostig, kör lite för lite just nu. Men det gick bra, har dock helt bestämt mig för att jag vill ha en automatväxlad bil, så mycket skönare att både köra och åka i, men vi får se när det blir. Jag har ju en bil som jag kan låna lite då och då för att gå ut och köra, men jag tycker inte om att köra den, så då undviker jag bara det istället tyvärr eftersom att det inte är roligt då.

Annars igår satt jag och löste korsord i flera timmar, superhärligt. Sedan ville älsklingen överraska med middag så det fick han göra. Det blev lite plockmat, supersmå pajer, rökt lax, kycklingspett, ugnsstekt potatis och köttfärsfylld paprika som såg ut som en minipumpa, supergott. Resten av kvällen satt vi och spelade spel. Jesper har köpt en del spel det senaste så vi hade ganska många att välja mellan. Så ja, vi fick en trevlig och mysig kväll, vi hörde också hur småbarnen var ute och spökade. En av våra grannar hade klätt ut sig till Spindelmannen så jag gissar på att han hoppade fram och skrämde de som kom för att busa, vi hörde många skrik därifrån nämligen.

 

Idag får vi se lite vad som händer, har inte direkt något planerat. 

 

Ha en fortsatt bra fredag alla bloggläsare! =)

//CarroEllen