CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

October 2019

Höstlov

Halloj bloggen!

 

Ja då var det höstlov för första gången på många år, fast vi har några uppgifter som vi skall göra.

 

Förra veckan hade vi "Stilla veckan" som var superhärlig verkligen. Vi hade meditation, yoga, ett par härliga promenader och tyst frukost med läsning. Det var roligt att testa att meditera eftersom att det var väldigt längesen jag gjorde det, och personen som höll i det var väldigt duktig. Yogan var jag däremot inte med på så länge eftersom att jag inte klarade det.

Så vi hade en riktigt härlig och lugn vecka i skolan.

 

I söndags skulle jag iväg med mamma, syrran och lille Lukas till Hede outlet, de hade nyöppning med massor av erbjudanden. Jag vaknade tidigt den morgonen så jag åkte till mamma och åt frukost med dem, det var väldigt mysigt. När vi skulle åka iväg så fick jag uppgiften att fixa ordning Lukas. Det var lättare sagt än gjort. Han hade så himla mycket energi så han vägrade ligga still, så det kändes som rena träningspasset, men efter ca 20 min hade jag äntligen lyckats få på honom alla kläderna och vi var redo att åka. Jag hittade tyvärr ingenting på Hede men vi fick en trevlig och mysig dag.

 

Igår var jag bara hemma och grejade lite, gjorde lite av uppgiften som vi har i engelskan denna veckan. Under kvällen lagade vi supergod mat, stora köttbullar i svampsås.

 

Idag skulle jag egentligen åkt till syrran, men det blev inget av det. Istället har älsklingen som jobbar hemma idag och jag varit ute på en härlig höstpromenad. Det har varit perfekt väder verkligen, jättehärligt.

 

Resten av veckan får vi se lite vad som händer, men jag hoppas att vi åker iväg någon dag i alla fall, jag känner mig redan rastlös av att gå runt här hemma. Ja, när jag gick hemma i våras och somras så var jag inte alls så rastlös, men nu när jag har lov så blir det värre. Det kan ju också vara för att vi hade sådan lugn vecka  förra veckan, och varje dag när jag kom hem så satte jag mig och kollade på en serie som jag börjat kolla på på svtplay "Innan vi dör", superspännande serie.

 

Ha en fortsatt bra vecka alla bloggläsare! =)

//CarroEllen

 

 

 

Äntligen klar med ett skolarbete

Halloj bloggen!

 

Ja då var det äntligen fredag igen, och fredagar är korta dagar i skolan. Idag hade vi svenska och då skulle vi leta metaforer och även förklara dem vilket inte alls var såpass lätt som jag först tyckte. Vi fick lyssna på en intervju med Ernst Kirchsteiger, han pratar ju med metaforer typ hela tiden, så det var en väldigt rolig lektion tyckte jag.

 

I söndags hade jag en liten födelsedagsfika här hemma för släkten från Hälsö, men tyvärr blev farmor sjuk så det blev bara Thomas (pappa) och hans fru som kom. Tårtan som jag hade gjort blev ju supergod, och så fin. Jesper sa flera gånger att han tror att det är en av de finaste tårtorna som vi har gjort.

Jag fick pengar, egenfångad makrill, bagebrö (ett supergott bröd som farmor och Thomas bakar några gånger om året) och några gamla kort från när jag var liten, så det var väldigt roligt.

Under eftermiddagen fick jag provköra en bil som jag aldrig kört innan. Den var ganska stor men så himla härlig att köra. Den hade automatväxlar vilket var ganska annorlunda men jättehärligt att köra med, backkamera och flera sensorer som jag inte heller är så van vid, och det bästa av allt, värme i ratten. Vi körde en liten sväng bara för att jag skulle få köra lite eftersom att det var ett tagsen, och för att få känna på att köra en automat ute i trafik, för det har jag ju faktiskt aldrig gjort innan, bara på halkan.

Under kvällen hade jag bestämt maten här hemma. I vanliga fall brukar det ju bli lax med potatis och rotfrukter i ugn med en egengjord kall sås till när jag fyller år, men det var inte så längesen vi åt det, så det blev tacos istället. Så älsklingen och jag åt god mat och hade en härlig myskväll framför tv:n.

 

I måndags var vi tvugna att bygga klart vår hållbara stad i skolan, och det blev ganska stressigt. Vi hann egentligen inte klart, men det fick vi ju säga till lärarna, det var lite för ont om tid.

Under tisdag förmiddag så fick vi förbereda oss för presentationen för dagen efter. Även där hade vi för lite tid på oss. Vi hann inte riktigt träna på presentationen utan bara skriva ordning den om vad var och en skulle säga, och sedan fick vi använda kladden som hjälp under redovisningen. Den gick bra, och läraren förstod också att vi hade kunnat få det ännu bättre om vi hade haft mer tid på oss.

Så nu är äntligen detta projeket slut, vi skall bara skriva lite extra på några frågor, skicka in dem och sedan göra en utvärdering.

 

Igår var syrran och lille Lukas här. Det var supermysigt, och Jesper och jag fick sitta barnvakt en liten stund medans syrran var ute och övningskörde, så mysigt.

 

Nästa vecka har vi specialvecka på skolan. Det innebär att vi inte alls skall ha vanliga lektioner utan vi skall göra något som vi tycker är roligt. Man fick 14 val att välja mellan, och jag hade verkligen ingen aning om vad jag skulle välja, men en lärare sålde in det hon skall ha den veckan så bra till mig och två till, så vi valde det, och vi fick det också. Så nästa vecka blir det "Stilla veckan". Det är en mobilfri vecka på skolan. Vi skall ha meidtation, yoga, gå promenader eller bada och basta, dansa, göra saker som gör oss lugna, jag tänkte ta med mig en korsordstidning och en bok. Sista dagen, på fredag, så skall vi ha tecermoni där vi skall baka och smaka te. Vi får se lite hur det blir med promenaderna för mig, men jag tror ändå att det kommer att fungera eftersom att det inte är på asfalt så mycket. Dansen tror jag däremot inte att jag kommer kunna vara med på, men vi får se lite. Så det låter i alla fall som en väldigt härlig vecka.

 

På söndag är det dags för kalas igen, denna gång för både Jesper och mig, så imorgon blir det till att storhandla och baka tårta. Vi blir ganska många på det kalaset så vi får flytta ut köksbordet och ta in balkongbordet för att duka i vardagsrummet vilket var längesen vi gjorde, men vi vet att det fungerar i alla fall.

 

Avslutar här med en bild på hur vår stad blev:

 

Ha en riktigt bra helg alla bloggläsare!

//CarroEllen

Tryffeltoppad kladdkaka

Halloj bloggen!

 

Kakan som jag gjorde i helgen var väldigt god, så här kommer receptet på den:

 

Kladdkakan:

150 g smör

2 ägg

2 dl socker

1 ¾ dl vetemjöl

4-5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt

 

Tryffeln:

1 dl vispgrädde

50 g smör

150 g vit choklad (fazer som finns i bakhyllan fungerar bra)

150 mörk choklad (fazer 70% mörk som finns i bakhyllan fungerar bra)

 

Kakan:

Sätt ugnen på 175°

Klä en springform med bakplåtspapper i bottnen och smöra den lite.

Blanda ihop vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Blanda ihop alla ingredienser och häll upp i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-20 min. Den skall vara lite kladdig när den är klar.

Låt svalna.

 

Tryffeln:

Smält hälften av smöret och tillsätt hälften av grädden.

Låt koka upp och tag av från värmen.

Blanda i hackad vit choklad.

Bred ut den över kakan och låt svalna i kylen.

 

Smält resten av smöret och tillsätt resten av grädden.

Låt koka upp och tag av från värmen.

Blanda i hackad mörk choklad.

Bred ut den över den vita på kakan.

Låt stelna i kylen.

 

Var försiktig när du tar loss formen, vi använde oss av en brännare för att den skulle lossna lättare.

Kakan blir godare dagen efter.

Servera med vaniljglass/vispad grädde och eventuellt lite goda frukter.

Kakan är mäktig!

 

 

//CarroEllen

 

Mysigt höstväder!

Halloj bloggen!

 

Sitter nu hemma i soffan och bara tar det lugnt. Idag har vi haft fullt upp här hemma, älsklingen har storhandlat och jag har tvättat och bakat en kaka till imorgon. Denna gång har jag gjort en kaka som jag aldrig gjort innan, så vi får se hur den blir, om den blir bra så kommer receptet upp här längre fram.

Idag har det varit riktigt mysigt höstväder. Det har spöregnat ena stunden och nästa stund har det varit skinande sol, så mysigt att lyssna på när man är inne. Det är så mysigt nu också när löven har fått lite andra vackra höstfärger, och de även börjar falla av träden. Ja ni vet ju säkert vid det här laget att jag älskar hösten, så himla mysigt. Tyvärr har jag inte varit ute något än och fotat denna hösten, och det blir inget Brevika heller där jag brukar ta massor av härliga kort, men vi får se om det kanske blir någon promenad snart.

Ikväll blir det till att ta det lugnt, kanske kolla på någon film och äta lite mysmat.

 

Kom faktiskt på att jag har ju lite höstbilder från när mamma, syrran och jag var i Tumlehed för några veckor sedan och plockade nypon, så några av dem kommer här:

 

 

 

Ha en fortsatt bra lördagskväll!

//CarroEllen

 

Äntligen helg!

Godkväll bloggen!

 

Ja då var ännu en skolvecka slut. Och ja, denna veckan har det varit fullt upp i skolan verkligen. I måndags fick vi förbereda inför arbetet och redovisningen för att bygga vår stad (projeket som jag tidigare berättat om "hållbar stad") Det var flera svåra frågor som vi skulle svara på, bla om hur skola och sådant skall finansieras, hur staden skall styras, massa krångliga frågor som tog lång tid att svara på. Detta satt vi även med i tisdags och så träffades vi några i min grupp igår och gick igenom lite mer.

 

I tisdags var det dags för fotokursen igen, och denna gången skulle vi till Nordstan för temat "rörelse och panorering". Den utflykten kändes som att den inte var så genomtänkt. Vi skulle alltså stå i Nordstan och ta kort på folk som rörde sig. Detta får man göra så länge man är på allmän plats och inte lägger ut det någonstans tror jag det är. Detta var dock en sådan grej som jag själv tyckte kändes väldigt dumt, jag hade själv inte uppskattat om någon stod på allmän plats och tog kort på mig när jag gick. Det var faktiskt några stycken som kom fram och sa att de inte ville vara med på kort. Det var också många som gav oss sura blickar eller stannade upp när de såg att vi tog kort för att inte stå i vägen, så det blev inte så lyckat tyvärr.

 

I onsdags var hela skolan plus ett antal andra folkhögskolor till på konserthuset. Där fick vi först lyssna på en konsert med "Göteborgs symfoniker". Den var riktigt bra. Efter det var det lunch och sedan en föreläsning om "bildning" som var ganska seg. Vi satt still i två timmar och bara lyssnade, så vi var ganska sega efter att den var slut.

 

Igår var jag i skolan lite tidigare än vad jag brukar på torsdagar. Vi var några som skulle fortsätta lite med de frågorna som vi började på i måndags.

Under eftermiddagen hade vi matte, och den lektionen var verkligen kaos. Vår lärare skulle ha mentorsamtal så vi var själva i klassrummet. Jag satt och verkligen försökte jobba men de andra fem satt och pratade, skrattade och skojade och var ganska högljudda nästan hela lektionen tills läraren kom tillbaka. Den mattegruppen som jag går i har ända sedan vi började varit ganska pratig, och typ halva gruppen har suttit sig och pratat när de inte förstått uppgiften de skall göra, så igår kände jag att det räckte. Det finns nämligen en till mattegrupp som läser precis samma som i min grupp, och den gruppen har jag hört är betydigt lugnare. Så jag pratade med läraren om jag skulle kunna byta just mattegrupp eftersom att vår är så stökig. Han förstod vad jag menade men att jag troligtvis var ensam att känna så i vår grupp, men han skulle prata med den andra läraren i alla fall så får vi se nästa vecka.

Efter den lektionen hade vi engelska och då skulle vi sitta och läsa en text hela lektionen, "Frankenstein".  Vi var flera stycken som inte alls kunde koncentrera oss på det så vi tog 10 min bensträckare innan vi orkade läsa lite. Det är väldigt segt att sitta och läsa en text på engelska i skolan, framför allt en sådan lång text, och när man inte är van vid att läsa på engelska och samtidigt försöka förstå vad man läser så är det jobbigt...

 

Idag var det dags för oss att börja bygga vår hållbara stad. Detta har varit något som vi har hållt på med typ sedan vi började egentligen, så det är ett väldigt stort arbete, och lärarna var väldigt tydliga med att det var ett grupparbete detta med att bygga staden och svara på frågor om den och så. Men tyvärr är det bara min grupp som har fungerat i klassen, så vi fick ateljén för oss själva idag. Resten av klassen skulle istället skriva om sin stad var för sig. Så eftersom att det inte har fungerat i de andra grupperna av olika anledningar (flera som har vägrat göra den, inte varit på lektionerna osv) så fick lärarna ändra denna stora uppgift helt och hållet. När vi fick reda på detta så kände vi i min grupp oss väldigt lättade över att gruppen faktiskt fungerade för oss, samtidigt som vi tyckte synd om de som faktiskt ville göra hela uppgiften egentligen men resten av gruppen inte ville.

Men ja, min grupp fick ateljén för oss själva idag och vi fick börja bygga vår stad. Det tog en stund innan vi kom igång, men när vi väl kom igång så flöt allt på, så detta kommer nog att bli riktigt bra. Läraren sa till oss att när det gäller vår presentation så kan vi prata vidare om hur vi skall göra den eftersom att ingen annan har gjort den, och att vi troligtvis kan korta ner den då. Vi pratade lite om att bara göra den för de lärarna som har varit med i detta, men vi får se lite.

 

Idag var jag hemma strax efter kl 13 och då började jag storstäda direkt, så det har jag gjort under eftermiddagen.

Imorgon blir det till att storhandla och baka. På söndag fyller ju jag år och då skall jag ha lite kalas här hemma för min pappa och släkten från Hälsö, så det skall bli trevligt.

 

Ne, nu känner jag mig verkligen helt slut så nu är det dags att sova.

God natt!

//CarroEllen

 

 

Söndag 6/10

Halloj bloggen!

 

Ja då har ännu en vecka gått, och det känns ändå som att den har gått lite långsammare än de två senaste.

 

I onsdags hade vi vår första muntliga redovisning. Den handlade om stadsdelsnämnder i Göteborg, och jag hade västra Hisingen (Torslanda, Biskopsgården). Jesper hjälpte mig en del med olika tekniker på hur man kan redovisa så, och de var väldigt användbara märkte jag när jag väl redovisade. Så ja, jag blev nöjd med den, och det var flera som verkade tycka att några av tipsen som Jesper gav mig fungerade bra, bla om att ställa frågor till publiken för att veta att de var med.

 

I fredags var det en riktigt segdag trots att den var kort. Vi var inte alls många i klassen, men de som var där var väldigt sega och trötta. Men ja, vi slutade i alla fall 11:50 och då åkte jag hem och åt lunch och satt vid tv:n i flera timmar. Det var väldigt härligt. Just det ja, i måndags var jag och hämtade mina nya glasögon, så de har jag fått vänja mig vid denna veckan också. Den första dagen var det lite jobbigt, då använde jag både de gamla och nya, men sedan har det gått bra. De nya är nämligen olika styrka uppe och nere, så det blir lite mer att vänja sig vid än vad jag är van vid när jag byter glasögon, men det blir nog bra.

 

Igår var mamma, syrran, lille Lukas och jag på höstmarknad på Nääs fabriker, men tyvärr var den en flopp. Det var alldeles för mycket folk på för litet område, och det var bara ett pyttelitet tält med dyra grönsaker, annars var det inredning och foodtrucks. Men vi var där en liten stund innan vi åkte därifrån. Under eftermiddagen stannade jag hos syrran några timmar. Lukas hade så himla mycket energi och hade växt mycket på bara 3 veckor tror jag det är senast jag träffade dem, så det var väldigt roligt.

 

Idag har vi grejat lite här hemma, älsklingen storhandlade igår så det slapp vi idag, härligt. Så ikväll blir det till att laga mat för veckan som kommer.

 

Ja, jag har inte så mycket mer att skriva här just nu. Det känns som att dagarna är ganska samma just nu, så det finns inte så mycket roligt att skriva om tyvärr.

 

Hoppas att ni också har haft en bra helg.

 

//CarroEllen