CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

September 2020

Söndag 20/9

Halloj bloggen!

 

Ja då har ännu en vecka gått, och snart är det redan oktober, vad hände med september egentligen?

Denna veckan har jag haft fullt upp med skolan samtidigt som jag har varit väldigt trött, så jag har sovit middag när jag kommit hem från skolan. Ja nu märks det verkligen att mörkret har kommit, det är ju redan mörkt kl 20 på kvällen, då blir man ju så mycket tröttare också.

 

Men ja, den senaste veckan har jag pluggat mycket. Vi fick en bok i svenska 3 som vi skulle läsa "En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf" Den är skriven på 1800-talet, och sådana böcker brukar ta längre tid att läsa för att förstå gammelsvenska, men det är samtidigt roligt. Men ja, eftersom att jag har varit så trött så har jag fått läsa den boken två gånger på 1,5 vecka, så nu är den äntligen utläst, och på tisdag skall vi diskutera den, om tekniken fungerar ordentligt, vilket den inte gjorde i tisdags. Efter det skall vi skriva en novell med några fasta punkter som skall vara med i den, så det skall bli roligt.

 

Förra helgen var mamma och jag vid det nya sommarstället. Vi bor ju i husvagn där just nu under tiden som vi renoverar huset, så det är lite bökigt, men ändå mysigt.

På dagarna grejade vi, plockade massor av gamla krossade tegelpannor, glas, plast, sten och massor av sådana saker som låg runt huset. Grävaren har nämligen varit där och bla. fixat med dräneringen nu, så då har det kommit upp mycket saker ur jorden. Vi var också en sväng på tippen och en sväng i skogen och plockade lite kantareller. Sedan kom några gamla grannar från Brevika förbi vilket var väldigt trevligt. Vi lyckades ta oss in i den gamla ladugården som jag aldrig hade varit i tidigare. Det var intressant och spännande att se alla gamla grejer som var där, men samtidigt lite läskigt då den är i ganska dåligt skick. Sedan kom en av våra nya grannar förbi också, så vi stod och pratade massor, supertrevligt.

 

Vi hade tyvärr inte så bra väder, regnade en hel del, så det var väldigt lerigt runt huset, så vi gick i stövlar hela helgen. På vissa ställen var det så mjuk mark att man sjönk ner flera centimeter, lite läskigt innan man vande sig.

 

Under lördagskvällen satt mamma och jag i förtältet med tända ljus på bordet, invirade i varsinn filt och kollade på ett avsnitt av "Det sitter i väggarna", supermysigt. Precis innan vi skulle gå och lägga oss hade vi inte direkt någon lust att gå i mörkret över åkern ner till utedasset, så vi satte oss en liten bit från husvagnen istället. Precis när vi gick ut lös jag med den starka ficklampan som vi hade över åkern och runt husvagnen för att se att det inte stod några djur där, vi hade nämligen sett både två älgkalvar, en älgko och en räv tidigare. Det är också några som har sett varg där för ett tagsen. När vi precis skulle gå in i förtältet igen lös jag med lampan över åkern och möttes av ett par små stirrande ögon knappt 10 m från oss. Jag halvskrek till till mamma"det är två ögon vid syrenen!" och vi sprang in i tältet. När vi precis hade stängt tältet såg vi att ögonen hade närmat sig, och det visade sig vara en räv, men den var inte så skygg, den kom bara närmare tältet och sprang iväg när den bara var någon meter från oss. Det var lite läskigt men ändå väldigt spännande. Tidigare under dagen hade vi nämligen en av älgkalvarna med älgkon stirrande på oss från åkern. Tyvärr fick jag inget kort på räven då det var så mörkt, men det blev några kort på älgarna tidigare under dagen.

Det är lite annorlunda känsla på det nya stället jämfört med Brevika, där är man ännu närmare naturen än i Brevika. Sedan är ju djuren vana vid att detta stället är tomt eftersom att det stått tomt i över 30 år. Det gör ju att det är lite mer läskigt men samtidigt spännande, man får vara mer på sin vakt för djur.

 

Så ja, vi hade en trevlig och mysig helg, men två nätter i husvagn räcker för mig, i alla fall när det är höst.

 

Här kommer lite bilder från förra helgen:

 

 

Fina höstfärger på träden, och bild från stranden.

 

 

 

Mysigt i förtältet, och en lerig arbetsdag.

 

 

 

 

Älgkon och ena älgkalven stod och stirrade på oss under eftermiddagen.

 

 

//CarroEllen

Tisdag 8/9

Halloj bloggen!

 

Sitter nu hemma och har precis kollat på första avsnittet av "Det sitter i väggarna" på svtplay. Det är ett sådant härligt och rofyllt program men som jag tyvärr har hört är sista säsongen som går nu, så tråkigt.

 

Ja, nu har skolan verkligen dragit igång på riktigt, men det är fortfarande ganska rörigt. I år läser jag många "stora" ämnen också så det känns just nu som att det är väldigt mycket att hålla koll på, framför allt med tanke på att i vissa ämnen får vi läxor medans i andra skall vi bara jobba i skolan, och jag har inte lärt mig än i vilka ämnen som är hur. Sedan är det blandat distans och på plats. Så ja, jag blir ganska stressad bara över att veta att vi har flera uppgifter, men inte veta vilka som skall göras hemma och inte. Förra året hade vi typ inga läxor alls, så då var det mycket lättare att hålla koll på hur det var. Men ja, vi får väl se, jag behöver bara komma på ett bra system för att hålla koll på allting. I år skall jag i alla fall läsa både svenska 2 och 3, engelska 6, historia/religion, matte 2 och så har vi en lektion med eget arbete. Så ja, det känns verkligen som att det blir mycket att plugga i år. Förra året var det flera tvåor som sa till oss att ettan bara var en lugn start, att vi bara skulle vänta till tvåan, och nu förstår man verkligen vad de menade, sådan stor skillnad verkligen.

 

Vår historia/religionslärare vet jag inte riktigt vad jag skall säga om, men han är väldigt hård, vilket egentligen är bra, men inte riktigt på det sättet som han är. Men ja, han kan prata på ganska snabbt i 80 min, och vi  bara sitter och lyssnar på honom och försöker hänga med och samtidigt anteckna. Det har vi märkt är väldigt svårt. Efter ca 40 min när jag känner att jag inte orkar hänga med längre, hur mycket jag än försöker, så brukar jag kolla mig runt i klassrummet och se flera som ser väldigt trötta ut, men detta ser antagligen inte läraren. Många andra lärare ger oss en kort bensträckare på bara några få minuter just för att man tappar koncentrationen efter ett tag. Så ja, just de lektionerna är det väldigt svårt att hänga med i nu, och vi får läxor typ varje gång känns det som. Jag hade egentligen behövt sätta mig och slå upp vad vi egentligen har pratat om. Det är mycket ord vi skall förklara, men jag har bara hunnit skriva upp orden typ utan förklaring. Just nu jobbar vi med judendomen, och idag kom vi in lite på förintelsen. Just förintelsen känner jag ändå att jag har lite koll på eftersom att vi läste så mycket om det i högstadiet, och att vi sedan faktiskt också var i både Birkenau och Auschwitz, två av koncentrationslägren i Polen. Men allt annat som läraren pratar om är bara väldigt svårt att hänga med i. Men ja, vi får väl se hur det blir.

 

Idag hade vi första lektionen i "fördjupad svenska" (svenska 3). Och ja, det känns som att det kommer bli roligt. Det kommer bli mycket att läsa och skriva olika saker. Just att lära mig och skriva lite olika saker tycker jag skall bli väldigt roligt. Första uppgiften nu är att vi skall läsa en bok, jag valde "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf. Jag skall först då läsa den boken, sedan skall jag skriva en egen novell som skall börja med precis samma mening som den boken gör, och sedan skall det vara med två saker till i min egna novell, men de två sakerna har jag inte fått reda på än, så det skall bli väldigt roligt.

 

Så ja, det är verkligen fullt upp nu, samtidigt som schemat inte är helt klart än heller för onsdagar. Jag har i alla fall fått 28 timmar detta läsåret, men jag är ledig på torsdagar, så konstigt verkligen. Men ja, torsdagar kommer jag då sitta hemma och plugga på det jag behöver, då kanske jag kan slippa sitta på helgerna.

Sedan har jag börjat gå till studie- och yrkesvägledaren som vi har på skolan, detta just för att jag vet ju inte alls vad jag vill göra när jag är klar med gymnasiebehörigheten. Jag vet ju att jag vill plugga vidare, och troligtvis någon yrkeshögskolekurs, men jag vet egentligen inte vad för kurs, så det hoppas jag verkligen att jag kommer komma fram till nu i höst. Till våren är det ju faktiskt dags att söka sig vidare, så vi får se var det landar. Så ja, det är mycket bollar i luften just nu, samtidigt som det känns lite som att man bara går och väntar på att skolan skall stänga igen och vi skall återgå till distans på heltid igen, men vi får väl se.

Vi har matte i skolan på måndagar, och i den gruppen är vi väldigt många, det var precis att vi fick plats i salen, och då sitter vi fler än vad vi  borde runt varje bord, inte coronasäkert någonstans verkligen.... Så egentligen räcker det att en blir sjuk så är snart hela skolan sjuka, lite så känns det faktiskt...

 

Ne, nu kanske det är dags att börja fixa lite här hemma, imorgon börjar vi 8:25 igen, men så himla skönt att åka bil och kunna åka hemifrån strax före 8. Så även ikväll blir det till att lägga sig tidigt trots att det blir sovmorgon. Jag kan ju inte direkt säga att jag saknar att gå upp 5:20 som jag gjorde när jag jobbade, nejtack!  Igår var jag så himla trött så jag slocknade typ kl 22, så härligt.

 

//CarroEllen

 

Tisdag 1/9

Godkväll bloggen!

 

Sitter nu hemma i soffan och väntar på att maten skall bli klar. Ikväll blir det köttgrotta med potatiskroketter och tzatiki.

 

Ja då var det första september idag, höstmånad. Det märks ute nu att hösten är påväg, framför allt är det inte samma värme ute längre som det var för bara ett par veckor sedan. Ni som känner mig vet ju att jag älskar hösten. Det är så mysigt att krypa ner i tjocka tröjor och filtar och bara mysa, höra vinden vina utanför. Även att vara på sommarstället och vara ute i skogen, plocka svamp, så himla mysigt. Dock är det lite svårare att vara där nu då vi bara har husvagnar att bo i, men vi kan ju ta in på hotellet i Bengtsfors någon gång också. Samtidigt finns det alltid ett visst vemod över att sommaren faktiskt är över. Men ja, jag vänjer mig ganska snabbt ändå. Hösten är ju en tid då man sitter inne mycket. Känslan över att kunna tända lite levande ljus, bädda ner sig i soffan och kolla på en film samtidigt som man hör vinden vina utanför, så mysigt!

 

Imorgon är det tänkt att det riktiga schemat skall dra igång i skolan, men det verkar inte riktigt som att de har blivit klara med det helt än. Så ja, än så länge vet vi bara när vi börjar imorgon och på fredag, inga sluttider än, och inga tider alls på torsdag, så vi får väl se om det kommer upp under förmiddagen imorgon, så rörigt!

 

Nu är nog snart maten klar. Ikväll blir det till att lägga sig tidigt då vi börjar 8:25 imorgon, så det är väldigt härligt att kunna ta bilen till skolan nu. Nu tar det ca 20 min, med bussen tog det nästan en timme.

 

//CarroEllen