CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

Tisdag 8/9

Halloj bloggen!

 

Sitter nu hemma och har precis kollat på första avsnittet av "Det sitter i väggarna" på svtplay. Det är ett sådant härligt och rofyllt program men som jag tyvärr har hört är sista säsongen som går nu, så tråkigt.

 

Ja, nu har skolan verkligen dragit igång på riktigt, men det är fortfarande ganska rörigt. I år läser jag många "stora" ämnen också så det känns just nu som att det är väldigt mycket att hålla koll på, framför allt med tanke på att i vissa ämnen får vi läxor medans i andra skall vi bara jobba i skolan, och jag har inte lärt mig än i vilka ämnen som är hur. Sedan är det blandat distans och på plats. Så ja, jag blir ganska stressad bara över att veta att vi har flera uppgifter, men inte veta vilka som skall göras hemma och inte. Förra året hade vi typ inga läxor alls, så då var det mycket lättare att hålla koll på hur det var. Men ja, vi får väl se, jag behöver bara komma på ett bra system för att hålla koll på allting. I år skall jag i alla fall läsa både svenska 2 och 3, engelska 6, historia/religion, matte 2 och så har vi en lektion med eget arbete. Så ja, det känns verkligen som att det blir mycket att plugga i år. Förra året var det flera tvåor som sa till oss att ettan bara var en lugn start, att vi bara skulle vänta till tvåan, och nu förstår man verkligen vad de menade, sådan stor skillnad verkligen.

 

Vår historia/religionslärare vet jag inte riktigt vad jag skall säga om, men han är väldigt hård, vilket egentligen är bra, men inte riktigt på det sättet som han är. Men ja, han kan prata på ganska snabbt i 80 min, och vi  bara sitter och lyssnar på honom och försöker hänga med och samtidigt anteckna. Det har vi märkt är väldigt svårt. Efter ca 40 min när jag känner att jag inte orkar hänga med längre, hur mycket jag än försöker, så brukar jag kolla mig runt i klassrummet och se flera som ser väldigt trötta ut, men detta ser antagligen inte läraren. Många andra lärare ger oss en kort bensträckare på bara några få minuter just för att man tappar koncentrationen efter ett tag. Så ja, just de lektionerna är det väldigt svårt att hänga med i nu, och vi får läxor typ varje gång känns det som. Jag hade egentligen behövt sätta mig och slå upp vad vi egentligen har pratat om. Det är mycket ord vi skall förklara, men jag har bara hunnit skriva upp orden typ utan förklaring. Just nu jobbar vi med judendomen, och idag kom vi in lite på förintelsen. Just förintelsen känner jag ändå att jag har lite koll på eftersom att vi läste så mycket om det i högstadiet, och att vi sedan faktiskt också var i både Birkenau och Auschwitz, två av koncentrationslägren i Polen. Men allt annat som läraren pratar om är bara väldigt svårt att hänga med i. Men ja, vi får väl se hur det blir.

 

Idag hade vi första lektionen i "fördjupad svenska" (svenska 3). Och ja, det känns som att det kommer bli roligt. Det kommer bli mycket att läsa och skriva olika saker. Just att lära mig och skriva lite olika saker tycker jag skall bli väldigt roligt. Första uppgiften nu är att vi skall läsa en bok, jag valde "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf. Jag skall först då läsa den boken, sedan skall jag skriva en egen novell som skall börja med precis samma mening som den boken gör, och sedan skall det vara med två saker till i min egna novell, men de två sakerna har jag inte fått reda på än, så det skall bli väldigt roligt.

 

Så ja, det är verkligen fullt upp nu, samtidigt som schemat inte är helt klart än heller för onsdagar. Jag har i alla fall fått 28 timmar detta läsåret, men jag är ledig på torsdagar, så konstigt verkligen. Men ja, torsdagar kommer jag då sitta hemma och plugga på det jag behöver, då kanske jag kan slippa sitta på helgerna.

Sedan har jag börjat gå till studie- och yrkesvägledaren som vi har på skolan, detta just för att jag vet ju inte alls vad jag vill göra när jag är klar med gymnasiebehörigheten. Jag vet ju att jag vill plugga vidare, och troligtvis någon yrkeshögskolekurs, men jag vet egentligen inte vad för kurs, så det hoppas jag verkligen att jag kommer komma fram till nu i höst. Till våren är det ju faktiskt dags att söka sig vidare, så vi får se var det landar. Så ja, det är mycket bollar i luften just nu, samtidigt som det känns lite som att man bara går och väntar på att skolan skall stänga igen och vi skall återgå till distans på heltid igen, men vi får väl se.

Vi har matte i skolan på måndagar, och i den gruppen är vi väldigt många, det var precis att vi fick plats i salen, och då sitter vi fler än vad vi  borde runt varje bord, inte coronasäkert någonstans verkligen.... Så egentligen räcker det att en blir sjuk så är snart hela skolan sjuka, lite så känns det faktiskt...

 

Ne, nu kanske det är dags att börja fixa lite här hemma, imorgon börjar vi 8:25 igen, men så himla skönt att åka bil och kunna åka hemifrån strax före 8. Så även ikväll blir det till att lägga sig tidigt trots att det blir sovmorgon. Jag kan ju inte direkt säga att jag saknar att gå upp 5:20 som jag gjorde när jag jobbade, nejtack!  Igår var jag så himla trött så jag slocknade typ kl 22, så härligt.

 

//CarroEllen