Stora köttbullar i svampsås
Här kommer ett recept på en maträtt som Jesper och jag gjorde för ett tagsen som var supergod.
4 port.
500 g nötfärs eller viltfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 grovriven gul lök
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk krossade enbär (vi uteslöt det)
1 tsk torkad timjan
2 msk smör
Svampsås:
250 g kantareller
1 finhackad gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
3 dl grädde
1 ½ msk konc svampfond
Salt och svartpeppar
Köttbullarna:
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan. Låt svälla 5 min.
Blanda med färsen och forma till 8 stora köttbullar.
Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna i smör.
Såsen:
Stek svamp och lök i smör under omrörning ca 5 min. Använd gärna en djup stekpanna eller en bred kastrull.
Pudra över mjöl, rör om och häll på vatten, grädde och fond. Låt sjuda 5 min.
Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills köttbullarna är klara, 6-8 min.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Servera med potatis eller ris och lingon.
Lycka till!
//CarroEllen