Brownietårta med hallonmousse
Hejsan bloggen!
Förra helgen när Jesper och jag hade födelsedagsmiddag här hemma så gjorde Jesper en väldigt god tårta. Vi har gjort denna innan men då med annan botten, denna gången gjorde vi glutenfri botten men den var minst lika god som den vanliga. Jag tänkte att jag lägger upp receptet på bägge bottnarna.
Brownie (glutenfri):
* 2 ägg
* 150 g smör
* 250 g strösocker
* 70 g mandelmjöl
* ½ tsk salt
* 2 tsk vaniljsocker
* 70 g kakao
* 300 g blockchoklad.
Brownie (Ej glutenfri):
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen
Hallonmousse:
* 700g frysta hallon
* 2.5 dl gelésocker multi
* 5 tsk vaniljsocker
* 8 dl vispgrädde
Hallonspegel:
* 300 g frysta hallon
* ½ dl gelésocker multi
* 1 dl florsocker
Tips: Rekommenderat att använda bakplåtspapper i springformen för både botten och runt kanterna då kakan lätt fastnar i formen.
Tips: Ta gärna fram hallonen ett par timmar i förväg.
Brownie (Glutenfri):
1: Smält smöret.
2: Blanda socker, mandelmjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
3: Häll i det smälta smöret och rör ned äggen.
4: Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 20-25 min, låt svalna.
5: Om man vill: Smält blockchoklad och pensla en 3-5 lager runt kanterna, låt svalna.
Brownie (Ej glutenfri):
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse:
6: Passera de tinade hallonen genom en finmaskig sil.
7: Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
8: Vispa grädden hårt.
9: Vänd ner hallonpurén i grädden när purén har svalnat (max 37 grader)
10: Häll i hallonmoussen i formen och bred ut jämnt.
Hallonspegel:
11: Passera de tinade hallonen genom en finmaskig sil.
12: Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner florsocker.
13: Låt svalna (max 37 grader)
14: Häll ut spegeln över hallonmoussen i formen och låt stå över natten.
Lycka till!
//CarroEllen