CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

5 maj, sista dagen i Toscana


Klockan ringde 7:00 och kl 10 skulle vi checka ut. När vi hade checkat ut så begav vi oss till centralstationen för att ta tåget till Pisa därifrån flyget skulle gå 17:35 hem till Göteborg.

På centralen var det hur mycket folk som helst, och det var lite rörigt innan vi förstod hur vi skulle göra för att köpa tågbiljetter. Det fanns flera självbetjäningsmaskiner men de valde vi bort eftersom att vi inte visste hur vi skulle göra. Istället ställde Linnea och jag oss i en väldigt lång kö som nästan inte ens rörde sig framåt. Där stod vi en stund innan vi förstod att det var kölappar, och då var det ca 20 nummer före oss. Sedan fanns det en annan automat där man kunde få hjälp med att köpa biljett, så det blev det istället, och hon som hjälpte till var jättehjälpsam så det gick jättebra.

Vi är ju vana vid att när man köper tågbiljett så gäller del på ett specifikt tåg en specifik tid, men så var inte fallet där, där gällde en tågbiljett i 6 timmar.

Tågen i Italien är väldigt fräscha och trots att vi hade lite problem när vi skulle köpa biljetter så tycker jag ändå att just åka tåg i Italien är ganska enkelt, man får bara inte glömma att stämpla biljetten innan man går på tåget, vilket jag tror att många turister gör, och de är hårda med det, så har man inte gjort det så får man böter, dock vet jag inte hur mycket. Det var samma på bussen, där kom det också på två kontrollanter och en person hade ingen biljett tror jag, han fick också böter och det var en lång diskussion på engelska där som vi hörde.

När vi kom fram till Pisa så gick vi lite på stan innan vi satte oss för att äta lunch. Den dagen släpade vi på väskorna hela tiden vilket var ganska jobbigt. Så efter en stund kände mamma sig ganska nöjd och satte sig på en restaurang på ett litet torg som var ganska lugnt med ett glas vin medan Linnea och jag gick iväg för att köpa ost till Jesper som jag hade lovat. Vi hittade en ostaffär ganska snabbt så vi var tillbaka hos mamma inom 10 minuter. De två som stod i butiken var väldigt glada och hjälpsamma och vi fick smaka på osten. Här i Sverige så får man ju bara en liten bit när man ska smaka på något, men där var det inte direkt en liten bit, den var ganska stor. Jesper hade varit ganska noggrann med att han ville ha parmesanost, men de i butiken berättade för oss att just parmesanost inte är speciellt för Toscana utan bara för andra delar av Italien, och att i Toscana så använder man ”Pecorino” istället. Pecorino är en lite starkare ost än parmesan men används typ på samma sätt, så en bit sådan blev det.

När vi kom tillbaka till mamma så märkte vi att det luktade bränt och att det kom rök från bordet som hon satt vid. Vi trodde ju att det var någon som satt vid oss och rökte och att det hade kommit en bit på vårat bord, men när mamma flyttade sitt glas så gick det på 2 sekunder så brann det på nästa ställe på bordet. Så ja, det var vinglaset med en väldigt stark solkatt som gjorde att det började brinna i duken, så det glaset fick stå på stenplattorna på marken istället.

När vi hade beställt in mat så hade vi också fått byta bord till skuggan då det var så himla varmt i solen, och glaset kunde ju inte stå på bordet, men det var bara det glaset och med just vin i som gjorde att det började brinna, med vatten i så var det som vanligt. När vi satt där så kom det fyra stycken svenskar och satte sig vid bordet bredvid oss. När mamma, Linnea och jag satt och pratade så sa de efter en liten stund ”nu har vi suttit och lyssnat på er en stund och vi är från Hönö” Det visade sig att två av de var från Hälsö, en från Hönö och en från Björkö. Så ja, tänk vad världen är liten ibland. Så de satt vi och pratade lite med, och när Linnea förklarade vem våran pappa var så förstod de ganska snabbt vem det var. Ja världen är verkligen liten.

Där åt jag i alla fall spagetti med köttfärssås som var hur god som helst.

När vi hade ätit klart så begav vi oss till Pisas tågstation för att ta bussen till flygplatsen. Den flygplatsen var väldigt liten vilket jag tyckte var väldigt härligt. Det var inte alls samma stress i säkerhetskontrollen som det var på Landvetter, men det fanns ju inte heller då så mycket affärer att handla i. Jag ville egentligen köpa m&m kulor men de var så himla dyra så jag struntade i det. Istället blev det en stor påse med miniTwix för 5 euro.

När vi hade handlat klart och mamma hade druckit ett glas vin så gick vi och ställde oss i kön på att gå ombord på planet. När vi lyfte så var vi 10-15 minuter försenade, men när vi landade på Landvetter så var vi bara 5 minuter sena, så det var ju ändå bra.

Nu undrar ni säkert hur flygningen gick för min del. När vi åkte dit så var jag nervös, men det gick bra, dock fick jag väldigt mycket lock för öronen och ont i dem när vi landade vilket satt i i nästan 12 timmar, det var lite jobbigt.

Hemresan gick också bra. Dock fick jag väldigt mycket lock för öronen när vi landade denna gång också, men när vi lyfte så var det lugnt. Men denna gången släppte locken lite snabbare än tidigare, de försvann under natten.

På planet hem så satt vi och spelade yatzy och kollade ut en hel del. Jag ville inte kolla ut när vi startade eller när vi var på väg att lyfta, men när vi väl hade kommit upp i luften så var det ingen fara, detsamma var när vi landade.

På hemvägen så såg vi några andra flyg också i luften vilket jag tyckte var väldigt fräckt, och även att se land från hög höjd tyckte jag var väldigt fräckt. På nedervägen såg vi grenen i Danmark där Skagerack och och Kattegatt möts vilket var lite fräckt.


 


 //CarroEllen