CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

Stjärnan på Hälsö och Lunarstorm

Hejsan bloggen!

Sitter nu hemma i soffan och slökollar på Ice age som går på tv.

Idag känns det väldigt härligt att vara ledig, härligt att börja veckan efter semestern med kortvecka.


Igår kväll var Jesper och jag ute på Hälsö hos pappa och hans fru. Det är nämligen så här att varje trettondagsafton så går flera gäng "Stjärnan" därute, så vi var och kollade på det igår. Eftersom att det var 7 årsedan jag såg det sist så var det lite roligt. Just igår var det också flera gamla skolkamrater till mig som var med som jag inte sett på typ 8 år, men jag kände inte alls igen alla förrän pappa berättade vilka det var efteråt. Vi filmade skådespelet igår också, men tyvärr var det ganska rörigt, och svårt att hänga med om vad som egentligen hände, så det var lite synd eftersom att det var två stycken som aldrig hade sett det innan, Jesper och pappas fru. Jag filmade det år 2007 också, då med en stor gammal filmkamera, men det skådespelet var bättre än det igår, så det fick Jesper se på datorn idag.

Jag gjorde ett par arbeten i skolan om just detta, tänkte lägga upp en kort version om vad det egentligen handlar om.I de flesta länder firas trettondagsafton till minne av de österländska stjärntydarna, de tre vise män. Under medeltiden spelades det julspel i kyrkorna under just denna helg, men det finns fortfarande kvar på vissa ställen i Sverige.

Ett av ställena är på Hälsö i Göteborgs norra skärgård. Där började man gå Stjärnan år 1902 och de var ca 6 st i gänget. Fram till ca 60-talet var det bara en grupp som gick Stjärnan. Då gick de två dagar istället för en som de gör idag. Idag är de tre grupper. Eftersom att de gick två dagar förr så var det också svårare att få ihop folk till andra dagen, för då var många så trötta, men tillslut fick de alltid ihop folk.


Stjärnan är varje trettondagsafton. Då kommer grupper med skrämmande masker på sig och knackar på dörren och frågar om stjärnan får komma in. Väl inne uppför man en liten föreställning med sång, skådespel och dragspelsmusik.

En av personerna i varje grupp är ”Judas med pungen”. Han går under föreställningen runt och ber åskådarna om pengar. De pengarna går till Hälsö bollklubbs verksamhet. Några andra som också finns med i skådespelet är Herodes, De tre vise män och Sotaren.

Sången och föreställningen bygger på en gammal stjärnvisa, som finns i många versioner över hela Sverige. Det ser nästan samma ut förr som idag, det enda som skiljer sig är stjärnan. Stjärnan de hade på 60-talet vägde ca 5 kilo eller mer, och var klädd med tyg. Stjärnorna de bär idag väger nästan ingenting och vissa blinkar också.


 
Vi hade en trevlig kväll ute på Hälsö, fick jättegod mat, fisksoppa med "bagebrö" med vitlök och äpplepaj med vaniljsås till efterrätt. Vi satt bara och pratade massor, Jesper och jag fick även bilder från deras bröllop i somras som vi inte hade fått än, lite roligt.


Igår kväll när vi var påväg hem så hittade Jesper en artikel på gp om att Sveriges första community "Lunarstorm" skulle slå upp portarna igen i nostalgiversion. Så när vi kom hem kl 23 på kvällen så satte jag mig vid datorn och kollade om den hade kommit upp än, och ja, det hade den gjort. Tänk vilka minnen som dök upp, bara pga en hemsida. Men ja, Lunarstorm hängde jag ju på hela dagarna när jag bodde på Hälsö, fanns ju liksom inte så mycket annat att göra. Jag var med ända till sista minuten innan det stängde ner år 2011. Det tråkiga nu är bara att det inte går att återskapa gamla konton. Men det är ändå roligt att kolla på hela sidan, sådan nostalgi verkligen.

Så ja, jag fastnade såklart där igår kväll, fick tvinga mig själv att stänga av datorn kl 02 inatt. Nu på morgonen har det legat nere pga serveruppdatering, men det borde ju komma upp igen idag. Igår var det som flest ca 900 st inne samtidigt, och medelåldern var typ 23 eller högre. Det kanske inte egentligen är så konstigt, det var ju 80 och vi 90-talisterna som använde Lunarstorm. Så gå in och kolla vetja på http://stajlplejs.com/ Jag heter som mitt första konto där, carroar  =)


Idag ska Jesper, mamma och jag på bio. Vi ska se "En man som heter Ove" Det ska bli trevligt, men innan vi åker till stan så ska jag nog sova lite middag, har inte sovit så mycket inatt eftersom att det blev så sent, och vaknade halv 10 imorse, så jag känner mig ganska seg idag.


Ha en bra dag alla bloggläsare! =)

//CarroEllen