Nyårsmiddagen och bilder
Här kommer recept på trerätters middagen som Jesper och jag gjorde på nyårsafton.
Förrätt
Laxröra på toast
4 port.
150 g kallrökt eller gravad lax
0.5 st liten röd lök eller 2-3 msk skuren gräslök
0.5 dl klippt dill färsk eller fryst
1 msk pressad citron
1 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
0.5 tsk salt
Garnering:
0.5 st citron
Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda crème fraiche, laxen, och löken i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.
Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.
Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.
Huvudrätt
2 port.
Rotfrukterna:
3 Potatisar
1 Morot
1 liten Kålrot
1 Rödlök
Olja
Kryddor efter behag
Skala och hacka rotfrukterna och löken
Lägg alltsammans på en plåt, även olja och kryddor, blanda.
Köttet:
Marinad:
Olivolja
Vitlök
Salt
Peppar
Timjan
Kött (vi hade ryggbiff)
Blanda alltsammans och lägg i en påse med köttet. Lägg i kyl minst ett par timmar.
Fräs av köttet på hög värme tills det fått färg.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Ställ i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen på köttet är 60-65 grader (för ryggbiff).
Såsen:
1 dl kantareller
½ dl torkade trattkantareller
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
Vitpeppar
½ grönsaksbujongtärning
1 msk mjöl
25g smör
Stek kantarellerna
Gör en bottenredning, smör och mjöl
Blanda alltsammans
Låt koka några minuter
Efterrätt
4 port.
1 rulle smördeg
1 äggula
5-6 dl färska bär, tex hallon, och/eller blåbär
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
1 msk potatismjöl
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut smördegen på en bakplåt. Ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter. Skär av degen som blir över och rulla ihop. Den håller ca 1 vecka i kylen i plastpåse.
Pensla rundlarna med ägg, inte kanterna. Fördela bären på rundlarna och strö på en blandning av vaniljsocker, socker och potatismjöl. Baka i ugnen ca 25 minuter.
Dukningen, förrätten, huvudrätten och efterrätten.
//CarroEllen