CarroEllens blogg

En vardagsbloggares tillvaro.

Nyårsmiddagen och bilder

Här kommer recept på trerätters middagen som Jesper och jag gjorde på nyårsafton.


Förrätt


Laxröra på toast

4 port.

150 g kallrökt eller gravad lax

0.5 st liten röd lök eller 2-3 msk skuren gräslök

0.5 dl klippt dill färsk eller fryst

1 msk pressad citron

1 dl crème fraiche

1 krm vitpeppar

0.5 tsk salt


Garnering:

0.5 st citron


Skär laxen i mycket små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda crème fraiche, laxen, och löken i en skål. Smaka av med vitpeppar och citron. Låt stå en stund så att smakerna blandas.

Lägg sedan upp röran på kavring, rostat bröd eller servera till bakad potatis.

Skär citronen i skivor som du halverar. Garnera med med halva citronskivor som du trycker ner i laxröran.


Huvudrätt


2 port.

Rotfrukterna:

3 Potatisar

1 Morot

1 liten Kålrot

1 Rödlök

Olja

Kryddor efter behag


Skala och hacka rotfrukterna och löken

Lägg alltsammans på en plåt, även olja och kryddor, blanda.


Köttet:

Marinad:

Olivolja

Vitlök

Salt

Peppar

Timjan


Kött (vi hade ryggbiff)


Blanda alltsammans och lägg i en påse med köttet. Lägg i kyl minst ett par timmar.

Fräs av köttet på hög värme tills det fått färg.

Lägg köttet i en ugnssäker form.

Ställ i ugnen i 175 grader tills innetemperaturen på köttet är 60-65 grader (för ryggbiff).


Såsen:

1 dl kantareller

½ dl torkade trattkantareller

2,5 dl matlagningsgrädde

1,5 dl mjölk

Vitpeppar

½ grönsaksbujongtärning

1 msk mjöl

25g smör


Stek kantarellerna

Gör en bottenredning, smör och mjöl

Blanda alltsammans

Låt koka några minuter


Efterrätt


4 port.

1 rulle smördeg

1 äggula

5-6 dl färska bär, tex hallon, och/eller blåbär

1 tsk vaniljsocker

½ dl socker

1 msk potatismjöl


Sätt ugnen på 225 grader.

Rulla ut smördegen på en bakplåt. Ta ut fyra rundlar, 8-10 cm i diameter. Skär av degen som blir över och rulla ihop. Den håller ca 1 vecka i kylen i plastpåse.

Pensla rundlarna med ägg, inte kanterna. Fördela bären på rundlarna och strö på en blandning av vaniljsocker, socker och potatismjöl. Baka i ugnen ca 25 minuter.



 

Dukningen, förrätten, huvudrätten och efterrätten.




 

 



//CarroEllen